Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza (TBL-300) vagy Királybúza (KBL-220) liszt,
- 10 dkg barna nádcukor,
- 15 dkg kókuszzsír,
- fél zacskó foszfátmentes sütőpor,
- 1 ek lenmagliszt vagy darált lenmag 3 ek jéghideg vízben áztatva, picit állni hagyva
- csipet erdélyi étkezési só
Töltelék:
- 1 kg nagylyukú reszelőn lereszelt alma,
- ízlés szerint barna nádcukor, őrölt fahéj, citrom leve
Kettő közé:
- darált dió
A tészta száraz hozzávalóit összekevertem, majd a kókuszzsírral és a lenmaglisztes masszával gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni.
A töltelék hozzávalóit egy lábasban mérsékelt tűzön addig pároltam, amíg a leve nagy részét elfőtte. Egy picit hagytam kihűlni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem a tészta felét (picit lehet több, mint a fele). Én ezt úgy szoktam, hogy belemorzsolom a tepsibe a tésztát, aztán ellapogatom. Megszurkáltam az alsó tésztát villával, majd rászórtam a darált diót.
Erre ment a töltelék, majd a tetejére morzsoltam a maradék tésztát. Ezt is egy picit lelapogattam.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt sütöttem meg.
Jó étvágyat hozzá!